Çalışma Planı Oluşturmak için İpuçları

Çalışma planı nedir?

Bir çalışma planı, çalışma zamanlarını ve öğrenme hedeflerini özetleyen organize bir programdır. Tıpkı iş veya okul programlarında olduğu gibi, üniversite öğrencileri de her ay veya her hafta ders çalışmak için bir program geliştirmelidir. Bu program, tüm sınav ve proje teslim tarihleri gibi önemli tarihleri içermelidir.

Neden bir çalışma planına ihtiyacım var?

Bir çalışma planı, eğitimin hayatınızda daha dakik olmanız ve ulaştığınız sonuçları takip etmeniz için etkili bir yöntemdir. Ayrıca, zaman yönetimi zorlayıcı olabilir. Derslerinizin yanı sıra, iş ve sosyal katılımlar gibi farklı etkinlikler de mevcut. Bir çalışma planı oluşturmak, zamanınızı nasıl harcadığınızı görmenizi sağlar. Böylece  ödevlerinizi tamamlamak, sınavlar için çalışmak ve öğrendiğiniz bilgileri gözden geçirmek için yeterli zamana sahip olursunuz. Çalışma planı, çevrimiçi eğitim alan öğrenciler için özellikle önemlidir, çünkü eğitiminizi başarıyla tamamlamak için öz disipline ve kararlılığa sahip olmanız gerekir.

Çalışma planı oluşturmak için ipuçları:

Mevcut çalışma alışkanlıklarınızı ve öğrenme stilinizi gözden geçirin. Sizin için neyin işe yarayıp neyin yaramadığını düşünün. Haftada bir veya iki kez uzun süre çalışabilir misiniz? Yoksa her gece otuz dakika çalışmak daha mı etkili? Günün belirli bir saatinde daha mı üretkensiniz? Dersten hemen sonra bir konuyu çalışırsanız materyali daha mı iyi aklınızda tutarsınız yoksa önce bir ara mı vermeniz gerekir?

Mevcut programınızı ve zaman yönetiminizi değerlendirin. Dersler, iş ve ders dışı etkinlikler dahil olmak üzere tüm aktivitelerinizi takip etmek için dijital veya kağıt bir takvim kullanın. Bu, zamanınızı kontrol etmenize yardımcı olacaktır. Programınız çalışmak için çok az yer bırakıyorsa, neleri iptal edebileceğinizi veya çalışmak için daha fazla boş zaman olacak şekilde programınızı nasıl yeniden düzenleyebileceğinizi değerlendirmeniz gerekebilir.

Artık çalışmak için ne kadar zamana ihtiyacınız olduğunu ve ne kadar boş zamanınız olduğunu anladığınıza göre, çalışma seanslarınızı planlayabilirsiniz. Her konuya yeterince zaman ayırdığınızdan emin olmak için hangi konuyu hangi gün çalışacağınızı planlayın. Örneğin Pazartesi ve Perşembe günleri matematiğe, Salı ve Cuma günleri ise İngilizceye ayrılabilir.

Çalışma planınıza bağlı kalın. 

Bir çalışma planı, tutarlı bir şekilde takip edildiğinde en iyi sonucu verir. Her ay veya her hafta takip edebileceğiniz gerçekçi bir çalışma planı geliştirmeye çalışmalısınız. Planlarınızı değiştirdiğinizde çalışma planınızı da gerektiği gibi ayarlamanız gerekecektir. Unutmayın, en önemli şey çalışma planınıza bağlı kalmaktır.

Dengeli bir program gerçekleştirerek, çalışmaya ayrılan zaman boyunca zihniniz daha açık hale gelecektir. Eğer aralıksız çalışmak için art arda birkaç uzun gün planladıysanız, cesaretiniz kırılır ve pes etmek isteyebilirsiniz. Egzersiz, hobiler ve sosyalleşme gibi akademik olmayan etkinliklere zaman ayırmanız da oldukça önemlidir.

Çalışma planı oluşturmak için araçlar.

Bir kağıt ve kalem aracılığıyla plan oluşturmak size zorlayıcı geliyorsa, planınızı oluşturmanın başka yolları da mevcut. Bir takvim uygulaması kullanabilir ve çalışma oturumunuzu başlatma ve bitirme zamanı geldiğinde hatırlatıcılar ayarlayabilirsiniz. Çalışma planınızı yönetmenize yardımcı olabilecek My Study Planner ve myHomework gibi bir dizi çalışma planlayıcı uygulaması da mevcut.

Umarız ki, çalışma planı hazırlama sürecinde size yardımcı olabilecek ipuçları yukarıda bulabildiniz. Unutmayın ki, disiplin, gaye ile başarıyı bağlayan köprüdür. İyi çalışmalar. 🙂

Please follow and like us:
Pin Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir